Programma 2023
Onderstaand het programma van de Dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking 2023.
Marion Bloem is auteur, kunstenares en filmmaker. Voor haar gehele oeuvre ontving zij de E. du Perronprijs (1993) en de Constantijn Huygens-prijs (2022). Zij is vooral bekend door haar boeken Geen gewoon Indisch meisje (1983), Vaders van betekenis (1989) en Indo, Een persoonlijke geschiedenis over identiteit (2020). Marion Bloem heeft veel onderzoek gedaan naar de koloniale geschiedenis en de consequenties ervan voor het heden en dit is terug te zien in bijna haar hele literaire en cinematografische oeuvre. Daarnaast zijn terugkerende thema’s in haar werk, ook in haar kunst: erotiek, intimiteit, passie, het zoeken naar intensiteit in vriendschappen, liefde, kunst en familiebanden en het zoeken naar een balans tussen behoud van identiteit en aanpassen.
Esther Apituley
Haar eerste recital als soliste op de altviool gaf zij in 1990 in het Concertgebouw. Zij werkte samen met het Nederlands Blazers Ensemble en het Amsterdams Gitaartrio en speelde in het orkest van de Boulevard of Broken Dreams. Zij is verbonden aan het Asko Ensemble en speelde als invaller in het Koninklijk Concertgebouworkest. Zij richtte met de altviolisten Rogier van der Tak, Mieke Honingh en Ernst Grapperhaus in 2000 het Amsterdam Viola Quartet (voorheen het Alt Tijd Kwartet) op, dat een breed repertoire uit diverse muziekgenres ten gehore brengt. Ook vormt zij een vast duo met de pianiste Rië Tanaka. Tijdens een concertreis door Indonesië in februari 2010 gaf zij enkele masterclasses, introduceerde zij muziek van Nederlandse componisten als Onno Krijn en Michiel Mensingh en gaf zij de première van een stuk van de Indonesische componiste Sinta Wullur. Op de herdenking speelt zij in plaats een improvisatiestuk in plaats van een militaire taptoe.
NoyaLohyNoya
Het akoestische trio bestaat uit Nippy Noya (percussie), Wim Lohy (gitaar/zang) en Lisa Noya (zang). Alle drie hebben ze ruime muziekervaring. Nippy heeft met bekende artiesten in binnen- en buitenland gespeeld, zoals Jan Akkerman, Massada en JJ Cale e.v.a.. Wim studeerde klassiek gitaar aan het Sweelinck Conservatorium en heeft als componist en muzikant meegewerkt aan diverse theaterproducties. Lisa heeft door de jaren heen brede ervaring opgebouwd in verschillende muziekstijlen, door haar samenwerkingen met o.a. Haddaway, Berget Lewis Gospeltrain en jarenlang als 1 van de achtergrondzangeressen van theaterdiva Karin Bloemen. Ondanks hun ervaring met vele muziekstijlen, voert bij NoyaLohyNoya hun liefde voor het Molukse lied de boventoon. Op 16 augustus zullen ze dan ook een Moluks stuk ten gehore brengen.
Julia Jouwe
Julia Jouwe (26) is activist, journalist en storyteller. Op manifestaties, tijdens gastcolleges, in traditionele en op sociale media spreekt zij over thema’s als dekolonisatie van taal en geschiedenis en klimaatracisme. Net als haar grootvader, oud-papualeider Nicolaas Jouwe, zet zij zich in voor het zelfbeschikkingsrecht van haar volk, de Papua’s. In 2019 richtte zij (mede) The Young Papua Collective op, een jongerenorganisatie gericht op talentontwikkeling en het behoud van de Papuacultuur. Voor haar master Journalistiek onderzocht zij in 2021 de frames en narratieven in de Nederlandse berichtgeving over West Papua. Momenteel onderzoekt zij hoe de bodemschatten van West Papua de politieke situatie van het land tot op de dag van vandaag beïnvloeden.
Ensemble Gong Tirta
Gong Tirta is een gamelanfusionband met stevige wortels in traditionele én hedendaagse muziek. Deze avond nemen drie leden van de band (Jessica Polak, Jeroen Sep en bandleider Renadi Santoso) ons mee op een muzikale reis in verleden, heden en toekomst. Alledrie hebben ze achtergrond in Balinese, Javaanse en Sundanese muziek, klassieke muziek, folk, worldmusic, progrock, jazz, experimenteel en improvisatie.
Ze hebben gespeeld in ensembles zoals Jakarta Streetband, Widosari, Multifoon, Kalangkang, Boi Akih en zijn verschenen op diverse Nederlandse en internationale festivals, waaronder Indische Winternachten, Musique du Monde en Bamboo.Bronze.Beats#. In hun repertoire exploreren ze nieuwe toepassingen van gamelan in hedendaagse muziek en zoeken ze graag de grenzen op. De muziek van Gong Tirta verschijnt sinds 2018 op Bandcamp.com.
Karina Rukmin Binol
Karina Binol was born and raised in Indonesia. She obtained her bachelor’s and master’s degrees at the Universiteit van Amsterdam. From speaking with her Dutch friends, she realised that there is a stark contrast between colonial history taught at Dutch schools and Indonesian schools. By sharing her Indonesian history she wishes to be part of the dialogue and to better understand the history of others.
Robin Block
Robin Block is dichter en muzikant. Hij won de prijs voor Beste Muzikant bij de Grote Prijs van Nederland en trad hij op bij vele festivals en podia. Onlangs deed hij een muziektour op Java. Zijn werk begeeft zich op het grensvlak van taal, muziek en performance. Ook maakt hij veel werk over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. Daarnaast is Robin vaste columnist bij Tijdschrift Moesson. Zijn nieuwe poëziebundel Handleiding voor Onheemden verscheen op 18 juli 2023 bij uitgeverij Atlas-Contact, die met positieve recensies is ontvangen. Een deel van de gedichten uit deze bundel is verfilmd in het videoproject Manual for the Displaced waarmee hij samen met de filmmaker Jeremy Flohr het Nederlandse Poëziefilmfestival, the Weimar Poetry Film Festival en the Rome International Movie Award won.
Femke Halsema
Femke Halsema is sinds 12 juli 2018 burgemeester van Amsterdam. Namens de Gemeente Amsterdam komt zij een krans leggen en een toespraak houden. Ze is een Nederlands bestuurster, politica en schrijfster. Eerder was zij van 1998 tot 2011 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens GroenLinks. Van 2002 tot 2010 was zij voor die partij fractievoorzitter in het parlement en politiek leider.
Bart Vink
Bart Vink is voorzitter van het dagelijks bestuur in Amsterdam Zuid en komt samen met Femke Halsema namens de gemeente Amsterdam een krans leggen. Zijn oma heeft ongeveer twintig jaar van haar leven in het vooroorlogse Nederlands-Indië gewoond. Haar zoon, Bart’s vader, werd daar in 1928 in Soerabaja geboren. Hij heeft twee kritische boeken over die tijd geschreven: “Verbannen uit Indië” (2007) en “Siedjah” (2017). Het laatste boek is ook vertaald naar het Bahasa Indonesia.